Monday, April 21, 2014

VLADIMIR Š. VUKOMANOVIĆ

Pisak


          Pisneš u jesen.
          Bulevarom, oko podneva.
          Da, dreman, obolim od te kiše.

          Smrti, kažem, nema.

          Zastanem, spreman da lomno provali
          oblak, kao za pashu, i vreva šištavih šaputanja zasipi:
          pljusak poljubi zemlju. mulj zasivi. lavina poplavi lopot.
          asfalt, i stopala, u blato. Proseva batom – i bude: grubo, i tupo, tutnjanje.
          grudava, u dasku.

          Zatišti: uvek smo mrtvi.

          U jesen, ne stresem se, niti vrisnem, kad se uobličiš ču no, ne može biti tiše: ni oko da kosne, ni kosa zašumi. Samo – pisneš i, od sebe smrznut, zaćutim, iako se sve, i vreme, zavrti, ponovim ti pokret i zaridam u krevetu, bledu, žutim zadahom u ništa. Ali ne pitam strahom, ni krišom, gde se utisnu bol, i krik odvojen od vida.

          Ti budeš mirna. Navestiš  elom lica:
          izlišna, ta svetlost se s naših pretače na čednija bića.

          Ali, začnem li štogod, dok negde je lišće, priđeš i rodi se šum: mrazom, razum skupi vazdušastu šaku u penušavi znak. Dugo tad, i teško, dišem, i kroz kašalj mrmljam: tiše, tiše, više sebi, dok ulicom memli, lebde dim i čađ. I prehlađen (kad ne staje, škropi pa potapa teme), ni tako nag, i bačen, ne zaplačem, nego gde bi bili koža, rana i trag slijem hrapave prste.

          Ona, srčana parčad – skrše.
          Jer, to je površ, kad je nije.

I konačno pred očima prsne: očaj je jači, od svake snage.
          Bez nade da ganem, ni kad se opet sklope ruke, ne buknem kao što bi možda besi: jesi li i ti, gospode, tek gost kroz materično zgrušanje, i prska li to onda krst kao svetli vrtlog – žar od nežnijih kostiju i tkiva – grotlom neprestano, samo u različita mesta? Jer, kad je n stanem, svet se svede na jezgra, razoriva, i tela bezgranično rastočena u talase, i tačke, u mutnije, bešćutno rasitnjenje. Tad, i mene, ophrva asimetričnom zgusnutošću sfera u igri pritisaka, ždreonog vrenja i hlađenja, pa me ruka bude već ugašen a još nenikla, sjajni zvezdano stena ili krtola rena, obrva oko foke, okera i gusto sunčani smolo – (ali čemu i zašto toliko ogoli u nemisliv odlivak slučajnosti bez vlakna, pred kojim je propast laka misao, uteha i topli šal? čemu piljenje u špilji, prividni nemir u plutanju etra, komešanje kosmičkih ćelija i do jalovosti plodnih semena, dok vaseljena u drugom uglu proticanja slavi jasle, jagnje i sinulu žrtvu. tamo je praznik, jer je tamo koji uspavljuje i budi, mrtve, – ovde: /precizan izraz praznine/. ali, kad se u bdenju širom otvore oči i ona zine da kuša, možda se žednom pruži neutažena mogućnost da voli: i put, i trag, i Tebe. možda se tu, gde zebemo dok ne prhne u prah, samo kroz bolest jeste.)

          vrhunaravno izroni mir
          imena pod njim bivaju promenljiva
          mi nalik na bića koja postaju slična
          modri talas nad živim, glas koji obliva
                   jednostavnost, prepuštanja


               ina li to sobom odjekuje? Mi se odjekom gubimo ka njoj i ko bi, drukčije, govorio kad te čujem. Ili, biće, kiša šaputavo pada naviše: kroz lišće, zamiriše , na  pokoj.

No comments:

Post a Comment